zondag 4 februari 2018

JE BENT SAAI GUTMENSCH !

Mijn moatje merkte gisteren op dat veel van onze oude vrienden die inmiddels decennia een burgerlijk huisje-boompje-beestje leven hebben geleid ons niet begrijpen. Toen we jong, en dus links, waren hadden we allemaal hoge idealen. Waar zij zijn blijven hangen in de "iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen" modus zijn wij nu vaderlandslievend en wat zij rechts betitelen. Niet zelden vaak leidt dat tot bleke gezichten want o-wat-zijn-we-eng. Ik heb hier eens over nagedacht. Weet je nog? Nadenken, zelf, zonder dogma's. Wie is nu eigenlijk veranderd ?

 
Weet je nog dat we tegen religieuze inmenging waren ? Dat er niks leuker was dan tegen het christendom aanschoppen? Dead Kennedys met hun aan bankbiljetten gekruisigde messias. Shirtjes van metalbands "youth against Christ". Wat hebben we gelachen. Wat hebben we geprovoceerd. Nu jank je bij elke foute opmerking over de islam. Die arme mohammedanen zijn al zielig genoeg zonder foute grappen. Ze zijn zo kwetsbaar. Protestereren tegen het vaandel van haat dat hijab heet maakt me in jouw ogen al snel erger dan Mussolini. Het zal wel.

 
Weet je nog dat we tegen het koningshuis waren ? Dat we op de dag dat de moeder van de toenmalige vorstin jarig was dronken werden bij punkbandjes en luidkeels het mantra opdreunden; "leve de koningin....hoer....hoer !!!". Wat hebben we gelachen. Wat hebben we geprovoceerd. Nu leunt links volk tegen het Oranjehuis aan en lopen Paul Rosenmöller, Andrée van Es en Ina Brouwer kwijlend naast Beatrix. En hun opvolgers niet minder kwijlend. Waar een Wilders en een Baudet juist kritisch zijn op deze niet zo selfmade miljardairs.


Weet je nog dat we tegen oorlog waren ? Ban de bom (vond ik toen al van een gebrekkig strategisch inzicht getuigen). Vrede op aarde. Kill a commie...I don't want to die. G.I. Joe headstomp (vond ik toen al van weinig smaak en empathie jegens helden getuigen). Een wat subtieler "one" van een Metallica. Nu stemt Groen Links fijn mee voor een oorlog in dienst van het Imperium Americanum. Zowel Groen Links als PVDA steunen het imperium in Mali. Terwijl een Wilders (toegegeven ook de Jongunisten van SP) juist tegen deze dienstverlening als vazallenstaat zijn.
 
Weet je nog dat we voor de arbeider waren, voor de gewone man die van een dubbeltje nooit een kwartje zou worden ? Nu deze aangeeft zijn wijk niet meer de zijne te beschouwen, aangeeft last te hebben van zoveel vreemdelingen in zijn straat lach je hem uit. Weer zo'n PVV Tokkie zeg je. Zij en hij hebben maar last van onderbuikgevoelens en zijn haters. Dom. De elite wil zelfs al hun kiesrecht afwegen tegen dat van "slimmere mensen". Hoog vanuit je ivoren toren.

 
Weet je wat het is ? WIJ zijn niet veranderd. JIJ bent veranderd. Je bent de conservatief geworden waar we zo'n afkeer van hadden. Een salonsocialistische dan. Maar niet minder conservatief. Zelfs met je veganisme, punkshirt en piercing. Een saaie burgerkut m/v/genderneutraal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten