woensdag 30 maart 2016

LAND IN BRAND (VERVOLGVERHAAL) DEEL I


LAND IN BRAND

Hoofdstuk I

De premier stond op met een kater. Hij was met de “knullen” op stap geweest in zijn favoriete bar waar men zijn anonimiteit respecteerde en die voorbehouden was aan rijke mensen van “hun kant”. Nu moest hij zich naar zijn mobieltje slepen die in de badkamer neer was gevallen toen zijn maatje Jordan hem naar het toilet had moeten helpen, terwijl de excellentie zijn bretels onderkotste. De ambtenaar aan de andere kant van de lijn gaf een salvo van woorden af. Of hij het al gehoord had? Of hij de televisie aan had. Hoe erg het wel niet was. De raad van het bureaucraatje opvolgend zette hij zijn dure flat screen aan. De beelden waren verbijsterend. Diverse wijken in Wamsterdam waren geteisterd door bomaanslagen. Hierna waren terroristen met zware wapens schietend in het rond gegaan om vluchtende mensen neer te maaien. De uitrukkende politiemacht was massaal geneutraliseerd door ontploffende autobommen. In de buurt van de Spuistraat zag hij een brandend kraakmeisje gillend om hulp gillen. Hij baalde. Hoe moest hij dit nu weer uit gaan leggen aan de kiezer?

Peter de Fries hoorde rond die tijd ook van de misère. Hij wist zich weer verzekerd van wat leuke schnabbels deze avond. Tienduizend moest toch wel mogelijk zijn op een lucratieve dag als vandaag. Hij zou zijn gebruikelijke kunstje doen. Zeggen dat terreur veroorzaakt werd door mensen die alsmaar kritiek uitoefenden op het moslimgeloof. Erin resulterend dat die arme stumperds op een gegeven moment geen andere weg meer wisten te bewandelen dan die van geweld om hun boodschap uit te dragen. Zijn grootste vijand was een flamboyante, beetje dandy achtige, politicus uit Boermond. Die in tegenstelling tot hem, hij had ooit ook politieke ambities gehad, wel electoraal succes had. Waardoor Peter latst had van verstikkende afgunst. Het sarcasme van het lot wilde inmiddels dat zijn grootste demon zijn belangrijkste bron van inkomsten was geworden.

Roel had er inmiddels 16 uur opzitten. De situatie was van een dergelijke aard dat ophouden met werken geen optie was. Tientallen, wellicht honderden, van zijn collega’s hadden het leven gelaten. Duizenden burgers. Inmiddels had de steun van het leger de situatie positief beïnvloed. Nog maar in een pand zaten terroristen verschanst die nog overwonnen moesten worden. Wat Roel betreft door ze allemaal dood te schieten, die zwijnen. Zeker 10 overleden agenten waren directe kennissen van hem. Hij werd nu belast met de coördinatie van het onderzoek naar hoe dit zo ver had kunnen komen en wie erachter zat.

Anja had niet verwacht dat dit scenario zou plaatsvinden op haar verjaardag. Als assistente op de OK had ze soms lange werkdagen, zeker. Maar juist nu had ze een halve dag vrij opgenomen. Maar vrij nemen was nu niet mogelijk. Alle ziekenhuizen in Wamsterdam, de hele provincie, draaiden meer dan volle toeren. Gewonden, vaak niet meer dan hompen vlees lijkend, werden aan de lopende band binnengebracht. Nu waren ze bezig met meisje dat vele tweede en derdegraads brandwonden had opgelopen. Het arme wicht, met groene hanenkam en anarchy shirt, kermde van de pijn. Hoe lang zou deze stroom mensen blijven komen?

De excellentie werd opgehaald door de beveiligingsagenten in een gepantserde Mercedes. Ze zouden hem naar een beveiligde geheime locatie brengen. Daar nog niemand wist hoe ze deze nieuwe dreiging moesten interpreteren. Zou het bij deze aanslagen blijven? Wat hadden deze godsdienstwaanzinnigen nog meer in petto? Hij vernam dat er vele duizenden burgers om waren gekomen. Hetzij door explosies hetzij door kogels of paniek. Minimaal 120 agenten van het korps Amsterdam liepen als ratten in de val toen hun dienstauto explodeerde. Waarschuwen was onmogelijk geweest omdat op het moment van uitrukken hun signaal was gestoord. Naar later bleek door Abdelhamid op de centrale. Die een trawant bleek van het terroristentuig.

(Enige overeenkomsten met bestaande personen en landen berusten natuurlijk louter op toeval)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten