vrijdag 11 maart 2016

Zorgrobot

Als ik zie hoe in ons land inmiddels met de meest waardevolle mensen wordt omgegaan, namelijk degenen die zich heel hun leven kapot hebben gewerkt om de welvaart op te bouwen die het gajes in Den Haag nu zo graag afbreekt dan wel in bodemloze putten gooit, krijg ik een beetje last van plaatsvervangende schaamte. Hoe ver denkt men nog te kunnen gaan in het beledigen en denigreren van deze mensen, onze ouderen ?

Het is al diep treurig dat men gelijk maar een stempel op deze groep drukt door te stellen dat zij, of eufemistisch de vergrijzing, een probleem zou zijn. Natuurlijk is het een uitdaging voor enkele decennia. Maar er zijn genoeg mensen die op straat rondhangen van onder de pak hem beet dertig, veertig. Zet die goedschiks of kwaadschiks maar aan het werk. Keer op keer wordt deze mensen ingewreven dat ze een probleem zijn. Ook wordt op een valse manier de suggestie gewekt dat het zou gaan om een belangenstrijd tussen jongeren en ouderen terwijl het om heel andere belangen gaat waar een gelukkige oude dag van deze generatie aan wordt opgeofferd. Ik noem onzin als ontwikkelingshulp (al gaat het hier natuurlijk eigenlijk om stilstandfinanciering) en de welbekende linkse en rechtse (ik noem een JSF) hobby’s. En zowel de jongeren als onze ouderen trappen massaal in deze val en spelen elkaar de zwarte Piet toe. Hulpmiddelen die deze mensen zelf moeten betalen, medicijnen die chronisch zieken (waaronder veel bejaarde mensen) uit het eigen risico moeten betalen en steeds meer misselijkmakende eigen bijdrages in verzorgingshuizen. Het leek erop dat het niet erger kon.

Maar hoe had ik er zo naast kunnen zitten. Op de dag van de btw verhoging, te weten 1 oktober las ik in een gratis krantje over het nieuwe fenomeen om onze ouderen te schofferen. En het is wel erg lang nog tot 1 april om ervan uit te gaan dat het een misselijkmakende grap is. Het schijnt dat een of andere minkukel, wellicht zelfs meerdere, verzonnen heeft dan wel hebben om de zorgrobot te gaan gebruiken in de ouderenzorg. Over nog geen twee jaar zou deze met eenzame of demente ouderen moeten gaan spreken. Uiteraard in Amsterdam, waar anders, gaat men al aan de slag voor de laatste onderzoeksfase. Matthijs Pontier die zich psycholoog durft te bestempelen stelt dat dit monster een grote kostenbesparing kan in de toenemende zorgkosten. Deze minkukel doet onderzoek hieromtrent voor CAMeRA, het onderzoeksinstituut van de VU.

Opmerking aan vermeend academicus Pontier. Beste meneer Pontier. Los van het feit dat het schandalig is dat iemand die ooit een graad heeft behaald in menswetenschappen nu mensen wil laten bezighouden door koude machines wil ik u mededelen dat ik het om te kotsen vind dat nu louter over het besparen van kosten moet gaan. Deze eenzame en demente ouderen hebben waarschijnlijk uw jarenlange studie bekostigd, lang studeer boetes waren er toen waarschijnlijk nog niet. Verder vraag ik me af beste meneer Pontier of u uw vader en moeder, laten we overigens hopen dat ze het geraaskal van hun zoon om wat voor reden dan ook niet meer kunnen aanhoren, aan robots over wil leveren als de tijd daar is. Of doet u dit al Pontier? Zijn de mensen die u het leven hebben gegund uw eerste proefkonijnen ? Het verleden leert dat krankzinnige geleerden weinig remmingen kennen. Einde opmerking.

Volgens Frankenstein II gaat het er uiteraard niet om dat de zorg vervangen wordt. Ja, dat zou er nog bij moeten komen. Maar hij vindt dat de robot best in plaats van de zorgverlener “steeds hetzelfde verhaaltje” (citaat) kan vertellen aan demente ouderen. Waarom overigens steeds hetzelfde verhaaltje? Ook al is iemand dement is hij nog niet perse achterlijk, daar hoef ik geen psycholoog voor te zijn.

Natuurlijk wil ik niet alleen bekritiseren maar ook meedenken aan een oplossing. Waar is de familie van deze mensen? En als deze er niet (meer) is waarom worden werkelozen niet ingezet om met behoud van uitkering een praatje te gaan maken met deze mensen? Een bijstandsmoeder zou best haar iets oudere kind mee kunnen nemen, het zal de oudere goed doen. En naar ik meen is alleen de opkomstplicht voor militaire dienst afgeschaft en niet de dienstplicht zelf, mocht dit al wel zo zijn is dit terug te draaien. Waarom laten we jongeren M/V niet minimaal een half jaar na hun school loopbaan de samenleving een dienst terug bewijzen die hen zo goed heeft bedeeld en lichte zorgtaken uitvoeren in combinatie met een sociale omgang met de oudere medemens. Misschien leren ze er nog wat van en halen geen rare fratsen meer uit als project X feesten of staan ze zelfs eens op in de bus. Het zou zomaar kunnen dat het laatste een win-win situatie blijkt te zijn. 

1 opmerking: