woensdag 20 april 2016

GRATIS TABLET BIJ UW STRAFBARE FEIT !


Waarom laten we de boeven in de bajes geen tablet geven? Dachten de heldere lichten van het ministerie van Veiligheid en Justitie ineens. Veel mensen reageren verontwaardigd en hebben op zich een punt. Veel hulpbehoevende groepen die veel meer onze sympathie verdienen dan crimineel gespuis krijgen deze luxe namelijk ook niet. Maar we dienen we ons te realiseren dat zelfs deze ambtenaren erover na kunnen hebben gedacht.

De hoofreden lijkt een duidelijke. Een financiƫle. Wellicht zijn de tablets al goedkoper dan de tv toestellen die vervangen gaan worden. Ook zal op personele middelen kunnen worden bezuinigd als de bajes bibliotheek niet meer bemand hoeft te worden, men zelfs zijn boodschappen kan bestellen en bezoeken regelen. Laten we er wel bij stilstaan dat nog meer gevangenispersoneel op straat zal komen. Vaak worden deze conducteur bij de NS. Maar ook de OV chipkaart is er niet voor niets. Deze banen hebben weinig toekomst. Het levert justitie dus een minieme winst op, maar zal aan de andere kant ook weer geld gaan kosten.

Heeft men verder goed nagedacht over de nadelen? Hoe kan men voorkomen dat slimme gedetineerden de vermeende waterdichte beveiliging (hoe vaak hebben we die van de overheid al gehoord?) gaan omzeilen. Men kan wel alleen goedgekeurde sites toestaan. Maar feit is dat de maffia qua computertechnologie altijd weer voorop loopt op justitie. Wat overigens wellicht meer over de laatsten zegt dan over de eerste. Wat ik in ieder geval zou aanraden is om gedetineerden met achtergrond in digitale criminaliteit of bewezen digitale vaardigheden apart te detineren van de anderen als dit wordt doorgezet en geen toegang tot het web te geven tenzij onder toezicht. Verder geen tablets te verschaffen waar externe geheugenkaarten in passen. Die makkelijk in en uit te smokkelen zijn. Wellicht is het mogelijk programmatuur aan te brengen die elke andere optie uitschakelt dan de toegestane. Laten we het hopen.

Ook kunnen we ons afvragen of er geen alternatief is. Het voordeel lijkt te worden behaald in de personele besparing. Maar beschikt niet juist een bajes over een overvloed aan deze middelen? Waarom geen geschikt gebleken gedetineerde gevangene de gevangenisbibliotheek laten beheren bijvoorbeeld ? En de afspraken plannen ? Waarom niet hen de boodschappen laten regelen, uiteraard met controle, maar dat behoeft internet verkeer ook ? En of gedetineerden wel of niet zouden moeten beschikken over een persoonlijke tv lijkt me ook een discussie waard.

In ieder geval zal deze proefballon wel doorgaan. Over de aanschaf zal allang onderhandeld zijn, hopelijk deze keer wel met een eerlijk verloop van de aanbestedingsprocedure. Over een paar jaar zal het vele keren misgaan. En zal ik de lezer alsmede justitie erop wijzen dat ik vandaag in een glazen bol keek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten